לפי החוק עבודה סוציאלית היא “משלח יד לשיפור תפקודם האישי והחברתי של הפרט, המשפחה והקהילה בדרך של טיפול, שיקום, ייעוץ והדרכה”.
תחום העבודה הסוציאלית התפתח לאחר המהפכה התעשייתית במאה ה- 19 שאמנם הביאה לשיפור באורח החיים אך עם זאת גם העלתה את יוקר המחייה וכך הרחיבה את מעגל העוני. החלה התארגנות חברתית במטרה לשמור על זכויות האוכלוסיות המוחלשות, שכללה הקמת ארגונים התנדבותיים, חקיקה לשמירה על זכויות העובד ועוד. הצורך בסיוע לחלשים עלה וכך גם הצורך בטיפול מקצועי ומסודר מעבר לקבוצות קטנות של מתנדבים. עם השנים התפתח לו תחום העבודה הסוציאלית שנהיה בהדרגה לגורם הרשמי מטעם המדינה שאחראי על שיפור מצבם של האוכלוסיות השונות.
עובד סוציאלי דואג לקידום ושמירה על זכויות האדם במנעד רחב של דרכים כמו ליווי משפחות, עבודה עם נוער בסיכון, חינוך מיוחד. הוא במגע עם מגוון תחומים כגון התפתחות הילד, בריאות הנפש, כלכלה ועוד.
קיים ביקוש רחב לעובד סוציאלי, כמעט בכל מקום. בלשכות רווחה, קופות חולים, בתי חולים, בתי ספר, פנימיות, קב”נ, שיקום, ביטוח לאומי, משרד הביטחון, מסגרות חינוך מיוחד ועוד.
עבודה מספקת ומשמעותית מאוד, יחד עם זאת, מאחר ומדובר בעבודה עם בני אדם אשר זקוקים לרוב למענה מיידי ישנה אינטנסיביות ועבודה מרובה שלא מתגמלת מבחינה כלכלית.
החיבור למקצוע היא זו שמניעה את הרצון להמשיך בתחום, לסייע לסובבים אותנו ולחזק את הזקוקים לכך (אוכלוסיות חזקות ומוחלשות כאחד).
העבודה משתנה ממקום למקום אך בפועל העבודה מתחלקת לשתיים:
טיפול מקיף במטופלים המוכרים לנו וזקוקים למענה ומעקב אחר מצבם. במקביל, ראייה מרחבית הכוללת מחשבה באשר לפרטים נוספים בקהילה/ משפחה אשר זקוקים למענה.
שכר חודשי ממוצע:
בין 6,000 ל14,000 ש”ח. תלוי מאד בוותק ובסוג הארגון בו עובדים (לשכת רווחה, ביטוח לאומי, שב”ס, וכדו’).
נטיות: חברתית (S) ומנהלית (C).
כישורים ותכונות הבאים לידי ביטוי במקצוע: יכולת מילולית, יכולת בין־אישית, פתרון בעיות.
מאפיינים בולטים: עבודה אינטנסיבית, עבודה דינמית ומגוונת, עבודה המורכבת מקשר אינטנסיבי עם אנשים, מקומות הכשרה מתאימים לציבור הדתי/חרדי
תואר ראשון בעבודה סוציאלית B.S.W\B.A. הלימודים אורכים כשלוש שנים וניתנים במכללות ואוניברסיטאות שונות כמו קמפוס שטראוס – שלוחה של מכללת הדסה, אוניברסיטת אריאל, המכללה האקדמית תל חי, אוניברסיטת תל אביב ועוד.
שאלות נפוצות
עובד/ת סוציאלי/ת פרטני/ת עובד/ת עם הלקוחות בטיפול ישיר, אחד על אחד, בשיחות ובבניית תכניות טיפוליות לפרט ולמשפחה.
עו”ס קהילתי עובד/ת בחשיבה רחבה וכוללת יותר, ברמת המאקרו. מפתח/ת תכניות קהילתיות באזור גיאוגרפי או סוגיה חברתית.
כמה מרוויח עורך דין? מהי ההכשרה של פסיכולוג? מה מהנדס אלקטרוניקה עושה ביומיום?
בואו לבקר בעמוד המקצועות שלנו