פסיכולוגיה חינוכית

עוסקת ברווחה הנפשית של ילדים והוריהם בעבודה פרטנית (אבחון, וטיפול, ייעוץ והדרכה)
ועבודה מערכתית, בשגרה ובחירום.

קצת רקע על המקצוע ועל השוק

העבודה של פסיכולוגים חינוכיים עוסקת ברווחה הנפשית של ילדים והוריהם, בזירה הביתית ובבית הספר. פסיכולוגים חינוכיים עובדים במרכזים טיפוליים שונים, בהתאם לניסיונם המקצועי, לצד פסיכולוגים ועובדים סוציאליים קליניים. אך “הבית המקצועי” של רוב הפסיכולוגים החינוכיים הוא “השפ”ח”, שזה ראשי התיבות ל-שירות פסיכולוגי חינוכי. השפ”ח נמצא בכל עירייה או רשות מקומית, ומשויך למחלקת חינוך. העבודה נחלקת לעבודה שמתקיימת בתוך מבנה השפ”ח (כמו ביצוע אבחונים פסיכולוגים, טיפולים והדרכות הורים) לבין עבודה שמתקיימת בשטח בית הספר (כמו שיחות ייעוץ לצוות החינוכי, תצפיות בכיתות, הנחיית סדנאות ועוד). לכן העבודה מאד דינמית, ומושפעת מהצרכים שמשתנים בשטח כל הזמן. פן נוסף של העבודה הוא ארגוני-מערכתי. כאשר עולות סוגיות בחירום, כמו זמן מלחמה או אירוע משברי שפוקד את בית הספר, לרוב הפסיכולוג החינוכי יתגייס כדי לבצע התערבות מערכתית, וללוות את הצוות בתיווך המציאות לילדים, בהתאם לשפה שמתאימה לכל שכבת גיל. בחלק מהעיריות (במיוחד אלה שקיים בהם ילודה גבוהה, כמו בערים החרדיות) קיים מחסור מתמיד בפסיכולוגים חינוכיים, שכן מספר התקנים שנוצרים מושפע מכמות הילדים שרשומים במערכת החינוך. מידי שנה בחודשי הקיץ שלקראת שנת הלימודים החדשה, השפ”חים הפזורים ברחבי הארץ מחפשים פסיכולוגים נוספים שיצטרפו לשורותיהם.

נגן וידאו
חברות בהם מעסיקים פסיכולוגים חינוכיים
מה אומרים אלה שכבר במקצוע?

פסיכולוגים חינוכיים, מה בתכלס הם עושים ביום יום בעבודה?

העבודה מאד מגוונת ונעה מעבודה אבחונית או טיפולית באחד על אחד, לבין עבודה קבוצתית בסדנאות או הדרכות לצוות. בין עבודה בשגרה (כמו הדרכות הורים, וביצוע אבחונים פסיכודידקטיים) לבין עבודה בשעות חירום.

שכר חודשי ממוצע:

9.5K

9,500 ש”ח למשרה מלאה למתחילים כמתמחים.
ברגע שנעשים מומחים, נפתחות הרבה אפשרויות שמשפיעות מאד על השכר. כך למשל ניתן לפתוח קליניקה פרטית או לבצע פרויקטים שונים כעצמאי (פרילנס) ובכך לעיתים להכפיל את השכר החודשי.

להיות פסיכולוג חינוכי,
למי זה מתאים?

נטיות תעסוקתיות: מתאים לאנשים בעלי: נטייה חברתית (S) וחקרנית (I).

כישורים ותכונות הבאים לידי ביטוי במקצוע: יכולת מילולית, יכולת אנליטית, יכולת בין-אישית, יצירתיות.

מאפיינים בולטים: עבודה אינטנסיבית, עבודה המורכבת מקשר אינטנסיבי עם אנשים, עבודה דינמית ומגוונת, עבודה הדורשת מאמץ חשיבתי.

איך מגיעים למקצוע

הכשרות ותעודות נדרשות כדי להיות פסיכולוג חינוכי?

תואר ראשון בפסיכולוגיה, תואר שני בפסיכולוגיה חינוכית או לחלופין לסיים כל תואר שני אחר בפסיכולוגיה, עם שנת הסבה/השלמה, בהתאם למאפייני התואר השני. לאחר מכן 4 שנות התמחות בפסיכולוגיה חינוכית בכל מקום שמוכר להתמחות, שזה בדרך כלל אחד השפ”חים בארץ. לאחר ההתמחות צריך לגשת למבחן התמחות ולהראות להם שאנחנו ראויים לעבור אותו ולהיקרא פסיכולוג חינוכי.

שאלות נפוצות

יש לכם עוד שאלות?
מוכנים לקחת את הקריירה
שלכם הכי גבוה שאפשר?
קדימה לעבודה! בואו נדבר:

כמה מרוויח עורך דין?  מהי ההכשרה של פסיכולוג?  מה מהנדס אלקטרוניקה עושה ביומיום?

בואו לבקר בעמוד המקצועות שלנו