עריכת הדין הינו מקצוע שצפוי להיות יציב וחיוני תמיד, גם בעתיד. למרות שהמגמה הנראית לעין היא שהעולם עובר למקצועות טכנולוגיים וממוחשבים, את עורך הדין אי אפשר להחליף בתוכנות וברובוטים. ניתן למצוא מגוון משרדים ועורכי דין המציעים ללקוח שירות מקצועי בתחומי עריכת דין שונים. התחומים המרכזיים בעריכת דין הם: פלילי, משפחה, נזיקין, עבודה, מסחרי, נדלן, תעבורה. סמכויותיו העיקריות של עורך דין הן ייצוג אדם אחר בבית משפט, ייעוץ משפטי, עריכת מסמכים משפטיים ועוד. רבים מעורכי דין עובדים כעצמאיים, חלקם שכירים במשרדי עורכי דין וחלקם עוסקים בייעוץ משפטי לגופים שונים כמו חברות, פרקליטות המדינה, משרדי ממשלה ועוד. לאחר צבירת ותק וניסיון כנדרש, עורך דין יכול לפנות למסלול של שפיטה ולהתמודד לתפקיד של שופט.
להיות עו”ד, פירושו מצד אחד לשים לב לדקויות, לפרטים הקטנים ולמה שאדם שאינו עו”ד לא יחשוב עליו. מצד שני, לבחון כל דבר כחלק ממארג גדול שכל חלקיו תלויים זה בזה. להיות עו”ד, אין משמעותו להתעסק אך ורק בנושאים משפטיים, אלא לעסוק גם בעניינים מסחריים, עסקיים, פוליטיים וחברתיים. לעו”ד ישנה אפשרות להשפיע על החלטות והנהגות בכל תחומי התמחותו.
עורך הדין מעניק ללקוחותיו ייעוץ וייצוג משפטי. בפגישה הראשונה עם הלקוח, עליו לשמוע ממנו את השתלשלות האירועים ועל פיהם, להסביר ולפרט מהן האפשרויות המשפטיות העומדות בפניו. תוך מתן ייעוץ משפטי ללקוחות במגוון נושאים וניהול עסקיהם המשפטיים. איסוף ראיות כדי לגבש תיק הגנה או ליזום פעולה משפטית וזאת באמצעות ריאיון של לקוחות ושל עדים כדי לברר את העובדות. הערכת ממצאים ופיתוח אסטרטגיות וטיעונים לקראת הצגה של תיקים משפטיים. ייצוג לקוחות ומתן הגנה משפטית בפני ועדות, בתי דין או בתי משפט. מילוי תפקיד של תובעים מטעם המדינה. ניהול משא ומתן בסכסוכים משפטיים. ניסוח חוקים תקנות ניסוח מסמכים משפטיים כגון חוזים, עסקאות נדל”ן וצוואות וכן כתיבת חוות דעת משפטיות.
שכר חודשי ממוצע:
נטיות: מתאים לאנשים בעלי נטייה חקרנית (I), חברתית (S) ויזמית (C).
כישורים ותכונות הבאים לידי ביטוי במקצוע: יכולת מילולית, יכולת אנליטית, יסודיות והבחנה בפרטים, פתרון בעיות, יכולת בין־אישית.
מאפיינים בולטים: עבודה הדורשת מאמץ חשיבתי, מקומות הכשרה מתאימים לציבור הדתי/חרדי.
תואר ראשון במשפטים במוסדות אקדמאיים כגון: האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת תל אביב, מכללת אונו, המכללה למנהל ועוד. בנוסף לתואר ראשון, כדי לקבל את רישיון עריכת דין נדרש לעשות התמחות של שנה ולעמוד בהצלחה בבחינות לשכות עורכי הדין.
שאלות נפוצות
כן, יש תחומים בעיסוק שאינם דורשים בהכרח את הנ”ל, כמו כתיבת חוזים, עריכת חוזים, חתימות וטפסים הקשורים בבירוקרטיה כגון נדל”ן.
כן. אין דרך אחרת להגיע לתפקיד עו”ד בלי התמחות ומבחן הלשכה.
מתוך דוברות לשכת עורכי הדין בישראל “64% מכלל הנבחנים שניגשו בפעם הראשונה לבחינת ההסמכה של לשכת עורכי הדין במחזור חורף 2021 עברו בהצלחה את הבחינה. האונ’ העברית מובילה עם 95% אחוזי מעבר”.
ראשית, תמיד יש צורך בעו”ד. שנית, אם הבחירה במקצוע היא מתוך תשוקה ועניין ומתוך הבנה של סט היכולות הנדרשות, סביר להניח שלא יהיה קשה להשתלב בתעסוקה.
כמה מרוויח עורך דין? מהי ההכשרה של פסיכולוג? מה מהנדס אלקטרוניקה עושה ביומיום?
בואו לבקר בעמוד המקצועות שלנו